Select Page

Na OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava poteka v času od 3. 2. 2020 do  7. 2. 2020 teden druženja z učenci in mentorji s še šestih gostujočih šol v sklopu projekta Erasmus+, in sicer iz Francije, Grčije, Italije, Nemčije, Norveške in Portugalske. Za dobrodošlico smo jim pripravili kulturno prireditev, ki smo jo združili s prihajajočim kulturnim praznikom.

Ponedeljek, 3. februar 2020

TEDEN ERASMUS+ in KULTURNI PRAZNIK na OŠ Antona Ingoliča na Spodnji Polskavi

Prireditev smo začeli s slovensko himno, v instrumentalni izvedbi pa so naši učenci izvedli tudi himne ostalih šestih držav. Poleg slovenske besede, ki so jo tokrat spremljali tudi zapisani prevodi v angleščini, je bila prireditev pesniško in glasbeno obarvana.  Poudarek je bil na tradiciji, zato so se naši učenci predstavili tudi z venčkom tradicionalnih ljudskih plesov. Pevski zbor je popestril prireditev s tremi pesmimi, ob frajtonarici pa smo zaploskali  na zvoke Golice. Navdušeni smo prisluhnili šolski glasbeni skupini, za konec pa so  nam gostje iz Grčije zaplesali sirtaki. Da pa je bila naša današnja prireditev res tradicionalno obarvana, pa so poskrbeli kurenti, ki so nas presenetili prav na koncu in nam z glasnim zvonjenjem pokazali, kako  že stoletja preganjajo zimo. In vedno jim uspe.

 

Torek, 4. februar 2020

Dan smo namenili spoznavanju naravnih znamenitosti Slovenije. Podali smo se na drugi konec naše države in obiskali Škocjanske jame, ki so sistem vodnih jam, skozi katerega teče reka Reka. Nahajajo se v bližini Divače na slovenskem Krasu, zanje pa je značilna geološka tvorba ki jo imenujemo ponvice.

Sprehodili smo se po 2 kilometrski poti v kraškem podzemlju. Ob spremstvu vodnice smo veliko izvedeli o nastanku in raziskovanju jame, se seznanili o njenih prebivalcih – drobnih živih bitjih in netopirjih, ki v jami prebivajo ter spoznali kako nastanejo stalaktiti in stalagmiti.

Obliko in notranjost obiskane kraške jame smo lahko primerjali s tistimi, ki smo jih videli v času srečanja na Azorskem otoku Pico.

Ugotovili smo, da so tam jame precej drugačne, saj so nastajale kot posledica pretoka vulkanske lave.

Pri včerajšnjih odkrivanjih naravnih znamenitosti Slovenije in obisku Škocjanske jame  nas je vse očaral najgloblji podzemni kanjon v Evropi, kanjon reke Reke. Kanjon  je dolg 2600 m, širok od 10 do 60 m  in globok do 146 m, kanjon prečka petdeset metrov nad vodo  Cerkvenikov most.

Škocjanske jame je  28. novembra 1986 Komisija za svetovno in naravno dediščino pri Unescu vključila v Konvencijo o zaščiti svetovne kulturne in naravne dediščine – to je v seznam svetovne dediščine.

24 oktobra 2004 je bil Regijski park Škocjanske jame vpisan tudi na Unescov seznam biosfernih rezervatov MAB.

Jame so še vedno edina slovenska znamenitost, ki je del UNESCO-ve svetovne dediščine. Vpisane so bile predvsem zaradi podzemnega kanjona reke Reke.

Ob povratku domov smo se ustavili še v Ljubljani in občudovali slovenske Alpe, ki so se na večer pokazale v vsej svoji snežni lepoti.

 

Sreda, 5. februar 2020

Našim gostom  mednarodnega srečanja v projektu Erasmus+ “Ali smo mladi doma v Evropi” smo danes predstavili Slovensko BIstrico in grad.
Ogledali smo si notranjost gradu s freskami in mnoge zbirke. Nagovoril in pozdravil nas je župan mesta dr. Ivan Žagar. Učenci in učitelji smo prisostvovali učni uri, ki je potekala v učilnici iz prejšnjega stoletja. S krajšim sprehodom smo si ogledali park in znamenite stavbe našega mesta.
V šoli so učenci povezani v mednarodne skupine v delavnici skupaj iskali odgovore na to, kako se počutijo doma v Evropi.
Svoje zamisli in ideje so ubesedili in prikazali na plakatih.
Četrtek, 6. februar 2020

Gostujoči učitelji so izvedli učne ure v 7., 8. in 9. razredih. Našim učencem so predstavili svoje države in kraje, iz katerih prihajajo, izvedli so tudi različne didaktične igre in bili na voljo za vsa vprašanja učencev. Potem so tuji učenci in njihovi gostitelji nadaljevali z delom po skupinah, pripravljali so plakate, s katerimi bodo v petek prikazali, kaj jih povezuje v Evropo kot njihovo skupno domovino.

Po kosilu smo se odpravili v Maribor, kjer smo imeli voden ogled glavnih znamenitosti, nekaj časa pa smo namenili tudi prostemu raziskovanju drugega slovenskega največjega mesta.

Petek, 7. februar 2020

Zadnji dan našega druženja smo vse sodelujoče v projektu odpeljali v Vitanje, kjer se nahaja Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga – KSEVT (Cultural Centre of European Space Technologies). Glavni namen zavoda je promocija vesoljskih tehnologij in manifestacija človeških dosežkov v vesolju s prepletanjem umetnosti in visokih tehnologij.

Ogledali smo si različne razstave (podobe Zemlje iz vesolja, sončni sistem, planeti, luna, Slovenija v vesolju …) in s pomočjo virtualne resničnosti, z interaktivnimi animacijami in multimedijsko tehnologijo stopili v vesolje, v svet neskončnosti in neznanih prostranstev. Izkusili smo, kako je leteti v vesoljski ladji in stati sredi vesolja med planeti, na koncu pa smo se v delavnicah tudi sami preizkusili v izdelovanju vozil za prikaz akcije in reakcije sil.

Sledil je še zaključni večer z družinami gostiteljicami, ki so pripravile pogostitev za vse udeležence, teden pa smo zaključili s predstavitvijo skupnih izdelkov projekta in predstavitvami dela učencev, ki so nastajala v tem tednu.

Polni vtisov, novih spoznanj in doživetij tega pestrega tedna smo se odpravili na svoje domove in se v soboto zjutraj poslovili od naših gostov z obljubo, da se kmalu spet slišimo, vidimo in vsekakor obdržimo stike in prijateljstva, ki se ob takem delu in druženju zagotovo spletejo in ostanejo.

Related Images:

Dostopnost