Select Page

Zaključek tedna kulturne dediščine

Danes, v soboto, 1. 10. 2016, smo imeli učenci in učitelji naše šole delovno soboto, s katero smo zaključili projekt ob Tednu kulturne dediščine – Dediščina gre v šole. Ob osmi uri zjutraj smo se zbrali pred šolami (Spodnja Polskava, Zgornja Polskava in Pragersko), ki jih obiskujemo. V nahrbtnike smo spravili malico, vzeli zemljevide, ki so jih dan poprej pripravili na delavnicah in se skupaj z učitelji in starši odpravili raziskovat svoj domači kraj in bližnjo okolico. Na poti smo spoznavali pomembne objekte kulturne dediščine in se učili o arhitekturnih stvaritvah iz 20. stoletja. Ob izbranih objektih so stali naši učenci, ki so nam povedali veliko zanimivosti o zgodovini teh objektov in zdajšnji uporabi. Pri vsaki hiša je stala tudi tabla s fotografijami teh objektov iz preteklosti, prav tako pa je bil zapis preveden še v nemščino in angleščino.

Prva triada Zgornjepolskavčanov si je ogledala staro šola na Levarjih, Hrastnikovo vilo, gasilski dom, Lahovo domačijo in Martinovo hišo, druga triada je svojo pot podaljšala še do naše matične hiše na Spodnji Polskavi, ogledali so si tudi Volkov mlin in tukajšnji gasilski dom.

Prva triada učencev matične šole si je ogledala Mohorkovo hišo, gasilski dom, hišo Antona Ingoliča, Volkov mlin, čez polje so se odpravili še do stare šole na Levarjih, četrti in peti razredi pa so pot podaljšali še do Lahove domačije in Martinove hiše. Naši najstarejši učenci pa so se najprej odpravili na Pragersko, kjer so si ogledali vilo Verlak, vilo Klasinc, staro šolo, železniško postajo s staro lokomotivo in vodnim stolpom ter Rdečo hišo, potem pa so se vračali in si ogledali objekte še na Spodnji Polskavi.

Najmlajši Pragerčani so si ogledali objekte na Pragerskem (šola, vila Verlak, železniška postaja in Rdeča hiša), starejši učenci pa še objekte na Spodnji Polskavi.

Preživeli smo lep, sončen dan v družbi sošolcev, prijateljev, staršev in drugih pohodnikov, na poti smo se družili, pogovarjali in izvedeli ter se naučili veliko novega.

no images were found

Related Images:

Dostopnost