Select Page

V petek, 11. 11. 2022, so nas obiskali profesorji in dijaki Prometne šole iz Maribora, ki so 9. razredom predstavili poklice s področja prometa in s tem njihove razvojne možnosti v okolju.

V prvi skupini so učenci obnovili in utrdili znanje s področja varnosti v prometu in spoznali zadnje čase nadvse iskan poklic logističnega tehnika. Nadeli so si tako imenovana »alko« očala, ki simulirajo učinke uživanja alkohola na naše telo (zmanjšana pozornost, motnja zaznavanja, sprememba dojemanja globine in daljave, dvojni vid idr.) in s tem ozavestili posledice vožnje pod vplivom alkohola.

 

V drugi skupini so spoznali poklic tehnika varovanja, kjer učenci tekom šolanja usvojijo dobre temelje za nadaljnje usmeritve v poklic policista, vojaka, gasilca in drugih oblik varovanja. Preizkusili so se v vlogi policista v neprebojnem jopiču, ki z lisicami vklene sošolca. Ponovili so temeljne postopke oživljanja in se preizkusili v reanimiranju in uporabi defibrilatorja. Snemali so s termovizijsko kamero, ki je ena izmed novejših naprav za izvajanje fizikalnih meritev s področja termodinamike in preizkusili detektor kovin, kot ga uporabljajo varnostniki na letališčih.

 

 

V tretji skupini so dijaki učencem predstavili osnove različnih borilnih veščin s poudarkom na samoobrambi, saj je na področju varovanja to nujno potrebna veščina. Učenci so se naučili pravilno pasti in se obraniti različnih orožij. Vse te novo naučene tehnike pa so lahko preizkusili tudi med sabo.

 

 

Kot vsako leto se je tudi letos izkazalo, da so bili učenci zelo zadovoljni s predstavitvijo poklicev s področja varnosti in prometa. Gotovo se kdo izmed njih odloči za ta poklic in s tem prispeva k varnejši prihodnosti vseh nas.

Related Images:

Dostopnost