Select Page

NEDELJA,10.3.2019

Po nedeljskem kosilu so se odpeljali na letališče v Zagrebu. Od tam smo z uro in pol zamude odleteli do Frankfurta. Zamudo je povzročil močan veter na frankfurtskem letališču, zato so letala težko pristajala. Tudi nas je malo treslo in zibalo v zraku.

Ob 21.30 uri smo odleteli za Marseille v Franciji. Malo pred polnočjo so nas pričakali gostitelji in nas odpeljali do naše končne destinacije – Hyeres . Tema  srečanja je »Kakšna je prihodnost v Evropi in Kakšna je tvoja prihodnost v Evropi.« Ker je tema zelo široka, bo vsak dan posvečen enemu delu teme.

 

PONEDELJEK, 11.3.2019

Zjutraj smo se učitelji in učenci iz 6 držav in države gostiteljice srečali v šoli.

Tema današnjega dneva je bila »Evropska dediščina«

Po pozdravu koordinatorke Angele, smo predstavili države udeleženke. Slovenijo sta ob slikah in v angleškem jeziku zelo lepo predstavili  Nastja Hauptman in Nuša Mesarič iz 9.c podružnice Pragersko.

Francoski učenci so nas popeljali po šoli in nam razkazali posamezen učilnice. Na šoli gostiteljici se šola približno 1400 dijakov.

Po kosilu so učence in učitelje razdelili v skupine in nas popeljali na ogled in znamenitosti mesta Hyeres. Učenci gostujoče šole so bili naši turistični vodiči. Predstavili in opisali  so nam zgodbe , zgodovino  in kulturno dediščino mesta.

TOREK, 12.3.2019

V torek smo se dotaknili vprašanja »Evropske okoljske politike«

Popeljali so nas v sosednji kraj in nam predstavili ostanke solin. V njih so včasih pridelovali sol. Danes jih ohranjajo v naravnem stanju, saj predstavljajo prostor za gnezdenje ptic. Ostanki solin so naravni prostor za približno 260 vrst ptic in okoli 300 različnim rastlinskim vrstam.

Na plaži smo lahko namočili noge v morje. Najbolj »korajžni« so tudi zaplavali. Ob poslušanju valov so nam za kosilo pripravili piknik. Popoldan smo izkoristili za druženje, pogovor in sprehod ob obali.

 

SREDA, 13.3.2019

Del dopoldneva so učenci skupaj s svojimi gostitelji preživeli pri rednem pouku francoskih dijakov.

Prav tako smo del časa prisostvovali pouku francoskih kolegov tudi učitelji. V tem dnevu smo si zadali kot cilj, da podrobneje spoznamo »Evropske izobraževalne sisteme« Učitelji smo v tem času imeli sestanek koordinatorjev projekta. Vsaka država udeleženka v tem projektu je imela za nalogo, da pripravi kratek video na temo »moj vsakdan«.

Pripravljene  video posnetke smo si predstavili v času do kosila.

Popoldne smo zapolnili z  aktivnostmi ločeno učitelji in učenci.

ČETRTEK, 14.3.2019

Izlet v Toulon.

Vojaško pristanišče v Toulonu je eno najstarejših v Franciji in tudi v tem delu Sredozemskega morja

Zaradi strateške pomembnosti ni odprto za oglede.

Pred kosilom smo imeli nekaj časa, da smo lahko sami šli po mestu in kupili kakšen spominček zase in za svoje domače.

Po kosilu smo se z ladjico odpeljali do trdnjave »Fort Balaguer« zgrajene 1634. Namenjena je bila obrambi mesta Toulon in sicer pred topovi iz trdnjave Royal Tower iz nasprotne strani zaliva.

Vreme je bilo čudovito in brez oblačka. Vendar nas je veter cel teden do dobra prepihal.

Proti večeru smo se z avtobusom vrnili nazaj v mesto Hyeres.

Related Images:

Dostopnost