Select Page

OB 200 LETNICI ŠOLE… JANUAR

AKTIVNOSTI V MESECU JANUARJU

Mesec januar je s seboj prinesel nekaj mrzlih dni, ko smo bili kar veseli, da zjutraj ni bilo potrebno tako zgodaj vstati in v mrazu oditi iz hiše.

Dobili smo tudi nekaj upanja, da se bomo kmalu začeli vračati v šole.

Ker v mesecu januarju obeležujemo teden pisanja na roko, smo v ta namen, v okviru praznovanja 200 letnice šolstva na Zgornji Polskavi, svoji šoli na roke napisali lepo voščilo.

V tem času, ko ogromno svojega časa preživimo za računalniki, tablicami ali telefoni in ko toliko tipkamo po različnih tipkovnicah, se nam je takšna naloga zdela še posebej zanimiva in smo se je z veseljem lotili.

Opažamo, da nam pisanje z roko, predstavlja vedno večji napor. Napisati že eno stran, od nas zahteva veliko zbranosti in natančnosti pri kretnjah ter nenazadnje fizične kondicije za pisanje. Vedno več osebnih sporočil – voščil ob rojstnem dnevu, razglednic z morja, vabil na rojstni dan, … natipkamo na računalnike, telefone, e-sporočila. Kljub temu pa je pisanje z roko zelo pomembna spretnost. Pri pisanju z roko, naši možgani delujejo bolje in informacije dlje časa ostanejo v našem spominu.

V šoli smo si ogledali kar nekaj pisav, tudi iz časa 200 let nazaj in ugotovili, koliko truda so včasih posvetili lepi, okrašeni pisavi. Koliko časa jim je vzelo prepisovanje knjig, ki so prave umetnine. Pri raziskovanju nam je bila v veliko pomoč knjiga gospe Marije Markič – Moja, tvoja, naša zgodba, ki je prav tako službovala na naši šoli. V predalih naših babic smo si ogledali stara pisma, sporočila naših dedkov, ki so jih pošiljali iz vojske ali voščilnic ob rojstnih dnevih, vabil na praznovanja.

Po vsem raziskovanju, smo se še sami preizkusili v pisanju voščila svoji šoli. Okraševali smo začetnice svojega imena – naredili inicialke in primerjali, kakšno pisavo ima kdo. Velikokrat lahko ugotovimo, kateri zapis je od koga. To nam je bilo še posebej všeč, da smo se igrali detektive.

Učenci 1. triade pa so v mesecu januarju še ustvarili svoje logotipe, ki so jih dodelali, okrasili, napisali naziv šole z lepo pisavo in tako sodelovali v natečaju za izbor logotipa, ki bo predstavljal našo šolo.

Oglejte si spodnje fotografije, kako je izgledal ta mesec. Bilo je prav zanimivo in poučno. V šoli pa oglasne deske krasijo razstave z našimi izdelki.

Na tem linku pa si lahko ogledate knjigo, ki je nastala v tednu pisanja z roko, objavljena je tudi na spletni strani naše šole, z našimi izdelki.

https://read.bookcreator.com/Cdhj6ZCo-fmavyGxTK9o-jfMo-0Bn5BvkNWWh_UQdTI/e2GNSQ0HRbmlkwvIAN_N7A

Related Images:

Dostopnost