Select Page

OB 200 LETNICI ŠOLE… NOVEMBER

DEJAVNOSTI V MESECU NOVEMBRU

Čeprav nam jo je november zagodel s ponovnim delom od doma, na Zgornji Polskavi na naše praznovanje 200 letnice nismo pozabili in se ga spominjamo skozi različne dejavnosti, ki jih opravljamo od doma.

V mesecu novembru smo se igrali stare igre in spoznavali igrače naših babic in dedkov, obujali stare običaje, pregledali staro posodo, ki jo imamo doma in se s svojimi starši ali starimi starši pogovarjali o življenju nekoč.

Pri športu so vsi učenci naše šole spoznavali stare igre, ki so se jih v starih časih igrali naši starši, babice in dedki. Sami so narisali ristanc in nato igro odigrali. Marsikdo pozna to igro pod drugimi imeni; tanc, fuč, letalo … V okviru športa so učenci opravljali tudi izziv in iz zapadlega snega skušali ustvariti snežaka. Čeprav je snega vsako leto manj, lahko ta običaj kljub temu ohranjamo in letos nam je sneg že kar dvakrat pobelil hribe in doline.

Prvošolci so kot mravljice in vse aktivnosti opravljajo zares vestno. Igranje na snegu je prineslo veliko radosti in rdečih nasmejanih lic. Zelo so uživali tudi v igranju iger, ki so si jih sami izdelali. Dela je precej, ampak prinese veliko užitka ob ustvarjanju in nato igranju ter pušča lepe spomine.


Tudi v
drugem razredu imamo prave umetnike, ki so v tem mesecu sami izdelovali igrače (vrtavke, lutke iz nogavic), so pa tudi pravi raziskovalci, saj so svoje babice in dedke spraševali o tem, kakšno je bilo življenje v starih časih.

Tretješolci so v času ustvarjanja doma sami izdelali svoje igrače. Tudi v 3. b so si izdelali vrtavke, s katerimi so se zabavali, kot lahko vidite na njihovih fotografijah.


V
3. d so se tudi vrteli z vrtavkami. Svoje babice in dedke so povprašali o njihovi mladosti in življenju v tistih časih. Nastalo je nekaj zapisov in precej pisanih igrač.

Učenci in učiteljica 4. b so pobrskali po omarah in našli nekaj starih predmetov. Poglejte, kaj vse so našli.

Šolsko berilo iz leta 1979. Vojaška čelada. Gasilski pas. Pripadal je mojemu dedu Petru. Pas je uporabljal pri gašenju požarov. Pas je star približno 50 let. Dedi ga je prejel pri pridružitvi k gasilcem okoli leta 1970. Pekač je star več kot 100 let. Dobila ga je starejša soseda moje babice za poročno darilo od svoje mame. Pekače je torej šel iz roda v rod. Stari radio iz leta 1963. Telefon iz leta 1995.


Šestošolci
so sami izdelali družabne igre, ko smo še sedeli v šolskih klopeh. Takrat so se tudi pogovarjali o tem, kako so se otroci igrali včasih, ko še ni bilo takšne ponudbe igrač v trgovinah. V tem mesecu pa so raziskovali in zbirali staro gradivo o starih šolskih nalogah (te ravno primerjajo z nalogami, ki jih učenci opravljajo danes). Učenci so svoje starše spraševali o tem, kako je bilo nekoč v šoli (kaj so se učili, kako je bilo s prehrano, kako so pisali, ogledali so si tudi njihova spričevala in pogovarjali o tem, kako so prihajali v šolo). Vse te zapise ravno zdaj zbirajo in primerjajo. Mi pa komaj čakamo, da jih bodo objavili in si jih bomo lahko prebrali ter sami preverili, kakšne so razlike v šolstvu včasih in danes.Učenci in učiteljica 4. b so pobrskali po omarah in našli nekaj starih predmetov. Poglejte, kaj vse so našli.

Related Images:

Dostopnost