Select Page

OB 200 LETNICI ŠOLE… OKTOBER 2021

Sprehod po spominih šole na Zgornji Polskavi

Mesec oktober je za učence in učitelje na podružnični šoli Zg. Polskava poseben. V tednu otroka smo se z različnimi dejavnostmi vrnili v preteklost. Spomnili smo se starih jedi, se poučili o ozimnici, spoznali recepte, vezli in se preizkušali še v mnogih spretnostih.

V duhu starega časa smo tudi nadaljevali. Ob častitljivem jubileju, ki ga praznujemo, smo se učenci in učitelji z velikimi pričakovanji podali na pot po spominih naše šole. Peš smo se odpravili proti Levarju, kjer še danes stoji stara šola. Prvi učenci so v klopi sedli pred natanko 200 leti. Velikodušno sta spomine o šoli in šolskem vsakdanu z nami delili upokojeni učiteljici, gospe Marija Makrič in Herta Petrovič. Ob njunih besedah smo si v mislih naslikali dvorišče z lipo, ki je  krasila šolsko dvorišče in učencem v vročih dnem nudila senco. Doletela nas je čast, da smo lahko stopili v poslopje stare šole. Izvedeli smo, kje so bile učilnice in ostali šolski prostori. Videli smo star umivalnik in se po prvotnih stopnicah povzpeli v 1. nadstropje. Izvedeli smo, kje je imel svoje mesto star zvonec, ki je oznanjal začetek pouka. Zvonec je dobil nov dom – počaščeni smo, da krasi hodnik naše šole na Zg. Polskavi in nas opominja na začetke šolstva v našem kraju.

Pot smo nadaljevali proti cerkvi sv. Trojica, do koder nas je ločilo le nekaj korakov. Vstavili smo se ob spominskem obeležju. Prebrali smo prve besede, zapisane v nemškem jeziku, ki so bile vklesane v kamen: Herr Simon Pernat. To je bilo dovolj, da smo izvedeli, da je spominska plošča poklon in spomin na 1. učitelja na Zg. Polskavi, Simona Pernata. V zahvalo in spomin na veliko srce ter prizadevanje za poučevanje otrok smo nekdanjemu učitelji prižgali svečo. Ob tem smo se s prižigom svečke poklonili tudi pomembnemu pisatelju Antono Ingoliču, po katerem se imenuje naša šola.

Vzeli smo pot pod noge, saj so nas v Selah že pričakovale članice turističnega duštva Klas, ki so pripravile razstavo starih predmetov.

Ta dan je bil poseben – poučen in zanimiv. Vse, kar smo se v tem letu o preteklosti naše šole že naučili, smo utrdili in si z doživetjem vtisnili v drag spomin.

Related Images:

Dostopnost