Select Page

Skupaj proti plastičnim odpadkom!«

V letošnjem šolskem letu smo se prijavili in bili izbrani pri evropskem projektu Pirati plastike – dajmo, Evropa! Nekateri učenci 8. c razreda z mentoricama, Bojano Marin in Mirjano Vračun, so v četrtek, 13. 5. 2021, v potoku Trojšnica lovili plavajoče delce mikroplastike v posebno mrežo. Odpadke v potoku in na njegovih bregovih so učenci pobrali in razvrstili. Ugotovili so, da je v potoku ogromno steklenic in kosov plastike ter železa. Vse najdene odpadke so ločili in odvrgli v ustrezne zabojnike. Mrežo z ulovljenimi delci bomo poslali v Morsko biološko postajo Piran, kjer jih bodo natančno določili.

V petek, 20. 5. so učenci skupaj z mentorico Bojano Marin izmerili še pretok potoka. Kljub temu, da so ga pred enim tednom očistili, je bilo v in ob potoku spet kar nekaj odpadkov.

Več o tej zanimivi mednarodni akciji si lahko preberete na spletni strani »Piratov plastike« oz. na tej povezavi.

Ponosni smo, da smo s svojim delom pomagali znanstvenikom postopno zapolniti vrzeli v raziskavah o količini različnih vrst plastičnih odpadkov in tako podprli boj proti onesnaževanju s plastičnimi odpadki. Zavedamo se, da je ozaveščanje ljudi o pomenu čistih voda in ohranjanju naravnih virov prvi korak, ki ga lahko naredimo za našo boljšo prihodnost.

Oglejte si nekaj utrinkov našega raziskovanja. Sami smo bili ob tem resnično neprijetno presenečeni, kaj vse v sebi skriva na prvi pogled čist potok.

Mreža za lovljenje odpadkov v potoku Trojšnica.

Odpadki najdeni v in ob potoku.

Iskanje odpadkov v potoku.

Iskanje odpadkov v in ob potoku.

Učenci 8. c razreda, ki so sodelovali pri projektu Pirati plastike.

Related Images:

Dostopnost