Select Page

Srečanje Erasmus + v Nemčiji

V tednu med 27.11 in 2.12.2017 smo učiteljici Barbara Jurista, Cvetka Govejšek ter učenki Lina Kovač in Nina Hartl iz OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava  odpotovale v mesto Muelheim an der Rühr v bližini Kölna na prvo srečanje v okviru projekta Erasmus+.

V nedeljo 27.11. 2017 smo se zgodaj odpravili na letališče na Dunaju in od tam odleteli na letališče v Duesseldorfu. Teden poln nepozabnih trenutkov se je začel nastanitvijo pri gostujočih družinah, kjer sva z Lino preživljali jutra, večere in noči. Seveda pa tja nismo odšle samo na počitnice.

Delovni teden se je začel z ponedeljkom.

Zjutraj smo se zbrali v šoli gostujočih učencev. Tam smo imeli predstavitve držav iz katerih smo prihajali. Slovenija je bila na vrsti druga. Za nami so se vrstile predstavitve učencev iz Italije, Francije, Norveške, Grčije in Portugalske. Za predstavitvami smo imeli debato v angleščini z naslovom ” what does homeland mean to me? ” (kaj je zame domovina). Debata je na začetku bila rahlo zadržana, potem pa smo se vedno bolj vživeli. Učenci in učitelji so povedali, da je zanje domovina tam, kjer so njihovi prijatelji, družina, ljudje, ki govorijo njihov jezik … Nato so nas uvrstili v naključno porazdeljene skupine. Naša naloga je bila, da do konca tedna pripravimo predstavitev oz. Video z naslovom ” what does homeland mean to me? ” Potem smo imeli nekaj časa za spozavanje ostali učencev. Po dokaj napornem začetku smo se odpravili v restavracijo, saj so nam že kar pošteno krulili želodci. Ko smo pojedli, smo se odpravili na spoznavanje mesta.  Po mestu smo hodili skupaj z našo skupino. Za tem smo imeli prosti čas. Torek smo začeli v razredu. Midve z Lino sva preživeli uro likovne umetnosti z učiteljicama iz Italije. Najini mentorici pa sta poučevali v 7.razredu.  Po uri pouka je zazvonil zvonec. Odpravili smo se na ogled “gasometra” v Oberhausnu. Potem smo imeli čas zase. Lahko smo se odpravili v velikanski nakupovalni center  “Centro” ali pa počeli stvari po lastni želji. Nekateri smo opravljali tudi intervjuje z mimoidočimi. Povprašali smo jih kaj je za njih domovina in tako začeli opravljati svojo nalogo. V sredo smo se z vlakom odpeljali na ogled mesta Köln. Najprej nas je pot vodila v Koelnsko katedralo, ki je res bila ogleda vredna. Potem smo nekaj časa preživeli še na božičnem sejmu in nekaj malega pojedli. Ob 16.00 smo se vrnili v Muelheim in lahko odšli domov.

V četrtek smo so mi ogledali muzej Camere Obscure, o zgodovini fotografiranja oz. razvoju fotoaparata. Imeli smo še nekaj časa za pripravo našega projekta, ki smo ga morali predstaviti zvečer, in sicer na poslovilni večerji. Po ogledu muzeja smo se šli domov uredit za zabavo. Zvečer smo se dobili v šoli ob 19.00 uri. Izkazalo se je, da smo svoje naloge opravili odlično. Vsi smo pripravili videe, v katerih smo povedali lastno mnenje o domovini ter o temi povprašali še nekaj mimoidočih, torej smo v video vključili posnetke iz Kölna , Essna in Oberhausna. Starši, učitelji in ostali gostje so bili naravnost navdušeni. Po uradnem delu smo se učenci še malo pozabavali ob glasbi.  V petek smo se dobili na glavni železniški postaji in se še zadnjič z vlakom odpeljali na ogled Essna oz. Premogovnika v Essnu. Tam nas je vse premrazilo. Po vodenem ogledu nas je pot popeljala v toplo restavracijo, kjer smo pojedli še zadnje skupno kosilo. Poslavljanje je bilo zelo čustveno, saj pritekla tudi kakšna solza. V soboto smo se zgodaj zjutraj vstali in odleteli nazaj domov. Čeprav smo v Nemčiji sklenili mnogo novih prijateljstev, smo se vseeno veselili odhoda domov. Potovanje je bila res izjema izkušnja. Na koncu je bilo res vredno vložiti toliko truda in biti izbran za potovanje.

Nina  HARTL, 9.b

Povezava do srečanja  v Nemčiji, ki so ga pripravili učenci šole gostiteljice: https://spark.adobe.com/page/luRb3HkLShkKf/

 

 

 

 

no images were found

 

Related Images:

Dostopnost